Zuinig rijden

Zuinig rijden is goed voor het milieu en je portemonnee. Laat allereerst de auto verzekeren bij een goedkope verzekeraar tegen de gewenste voorwaarden om maandelijks geld te besparen op de autokosten. Vervolgens kun je extra besparen door deze tips op het gebied van zuinig rijden toe te passen.

Controleer de bandenspanning

Een te lage bandenspanning geeft meer weerstand. Hierdoor kun je brandstofverbruik tot wel 5 procent hoger liggen dan wanneer jouw banden op de juiste spanning zijn. Bij het tankstation controleer je gemakkelijk de bandenspanning en pomp je jouw banden op. Controleer dit ongeveer iedere twee maanden om te voorkomen dat je te lang doorrijdt met zachte banden.

Let op de toeren

Door op het juiste moment te schakelen gebruikt de motor het vermogen optimaal. Hierdoor heb je minder kans dat de motor beschadigt, waardoor je auto minder zuinig gaat rijden. Voorkom dus dat je auto overtoeren of ondertoeren maakt. Daarbij is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat een koude motor twee keer zoveel brandstof verbruikt dan een motor die goed is opgewarmd. Het is extra slecht om hoge toeren te maken bij een koude motor. Blijf laag in de toeren rijden tot de motor voldoende is opgewarmd.

Constante snelheid

Door op constante snelheid te rijden bespaar je flink wat brandstof. Dit is erg gemakkelijk als je auto cruise control heeft. Je rijdt het allerzuinigst bij een constante snelheid tussen de 70 en 90 kilometer per uur. Remmen en optrekken zorgt voor een hoger verbruik. Door te anticiperen op het verkeer voorkom je dat je opeens hard moet remmen of abrupt extra gas moet geven. Niet alleen is het zuiniger door te anticiperen op je medeweggebruikers, tegelijkertijd verhoog je ook jouw eigen rijcomfort. Door rustig op te trekken bespaar je brandstof en tegelijkertijd bespaar je op onderhoud en slijtage.

Airco alleen in de zomer

Veel mensen hebben de airco altijd ingeschakeld. Dit zorgt niet alleen voor een hoger brandstofverbruik, maar verhoogt ook de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere schadelijke stoffen. Om het milieu minder te belasten en brandstof te besparen, gebruik je de airconditioning alleen op warme dagen wanneer het echt nodig is.

Onderhoud je auto voldoende

Een auto heeft onderhoud nodig. Sommige mensen denken te besparen door de auto niet voor iedere onderhoudsbeurt weg te brengen, of pas naar de garage te gaan op het moment dat het eigenlijk te laat is. Door je auto op tijd te laten onderhouden, bevorder je de levensduur van je auto en wordt de kans op dure reparaties door schade kleiner. Je gaat veilig de weg op en zorgt ervoor dat jouw voertuig zuinig blijft rijden.