BMIWat is BMI

 • De body-mass index (BMI) ofwel de queteletindex (afgekort QI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. Deze BMI wordt veel gebruikt om een makkelijke indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht, ondergewicht of juist een prima gewicht.

  De BMI kan niet altijd gebruikt worden voor iedereen omdat er nu eenmaal verschillen tussen mensen zijn. Dit is omdat verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen. Zoals verhouding van bot-, spier- en vetweefsel. Desondanks wordt de BMI wel veel gebruikt want in grote lijnen klopt het wel goed.
  Hierdoor is in de dagelijkse praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar.
  De BMI geldt enkel voor volwassenen die uitgegroeid zijn. Voor kinderen zijn er andere methode.

  Wil je even makkelijk je BMI uitrekenen kan dan op de pagina: BMI uitrekenen

  De formule

  De waarde van de BMI-index is gelijk aan de massa van het lichaam (in kilogrammen) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meters). Maar dat kun je best vergeten want op de bovenstaande website hoef je alleen even de waarden op te geven en dan gaat het berekenen in een fractie van een seconde.
  Daarna weet je waar je aan toe bent. De verrassing zal voor veel mensen zijn dat ze op een goed gewicht zitten. De BMI valt erg mee en veel, vooral vrouwen, denken dat ze te dik zijn terwijl dat helemaal niet zo is.
  Probeer het gratis

  Een alternatief

  Een meting van het vetpercentage is een betere aanduiding voor gezondheidsrisico's, maar deze meting is moeilijker uit te voeren en bovendien zullen ook de richtlijnen en adviezen steeds naar sekse en leeftijd moeten worden uitgesplitst.
  Daarom wordt voor het gemak altijd eerst naar de BMI-index gekeken.